Nové diskutování | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Nové diskutování

Do rubriky Co se děje napsala Ludmila Randusová (Úterý, 21. říjen 2008)

Informační systém se pořád vyvíjí, a snad každý semestr se objeví nějaká novinka. Někdy je převratnější, někdy ji téměř nezaznamenáme. Toto léto se v ISu změnila diskusní fóra. To ale není jediná věc, která se v posledních pár měsících objevila.

Nové diskusní fórum mohli jako první vyzkoušet ti, kteří si na naši univerzitu letos podali přihlášku ke studiu – nový systém se totiž v jarním semestru zkoušel na fóru k přijímacímu řízení. A jak se zdá, osvědčil se. Nyní tedy fungují nové funkce i design ve všech typech diskusí: v oficiálních fórech, v plkacích, i v tematických, což je jedna z novinek. Tematická fóra slouží těm, kteří chtějí o nějakém tématu seriózně diskutovat.

K dalším novinkám patří možnost označit některá fóra jako sledovaná (díky tomu se k nim rychleji proklikáte), možnost zakázat si na určitý čas přístup do plkáren (pokud vás jejich čtení obírá o čas a nedokážete si to odepřít), anebo možnost jednotlivé příspěvky hodnotit.

O hodnocení je dokonce založeno jedno tematické vlákno. Ve zkratce to vysvětlím tady: jsou na výběr tři pozitivní, dvě negativní a jedno neutrální hodnocení, výsledek se zobrazuje vpravo nahoře v rámečku toho konkrétního příspěvku – je tam napsaný převládající názor, výsledné bodové hodnocení, a počet lidí, kteří zatím hodnotili. Svůj názor můžete vyjádřit jen jednou, také ho ale můžete změnit. Vlastní příspěvky nikdo hodnotit nemůže.

S hodnocením souvisí i možnost přečíst si z celého vlákna jen ty nejlépe hodnocené příspěvky, anebo si také můžete nechat zobrazit jen příspěvky, které reagovaly na váš vlastní příspěvek. Také můžete z celého vlákna přečíst jen reakce na sebe, a ostatní příspěvky si nechat na později.

Pokud založíte nějaké vlákno, máte samozřejmě možnost mazat příspěvky, které podle vás do vlákna nepatří, a také můžete někomu zakázat, aby do vašeho vlákna přispíval. U tematických fór můžete nastavit například dobu expirace nebo práva ke čtení. Další nové funkce diskusních fór jistě odhalíte sami. Pokud vám něco nebude jasné, podívejte se do nápovědy, tam je vše podrobně vysvětleno.

Vývojáři ISu chtějí systém dále zlepšovat. Proto vzniklo tematické vlákno s názvem Podnětovna ISu – pokud vám v ISu nějaká funkce schází nebo máte nápad, jak IS vylepšit, napište tam svůj postřeh. Jestli se vám líbí podnět, který napsal někdo jiný, nejlépe to vyjádříte tím, že jeho příspěvek kladně ohodnotíte (například jako „zajímavý“).

K dalším novinkám, které se v ISu letos objevily, patří soutěžní fotosbírka (teď už běží druhé kolo), rozpoznávání naskenovaných dokumentů, a pro naši fakultu nové, elektronické objednávání přelepky na ISIC.

blog comments powered by Disqus