Zkouška, která o všem rozhodne | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Zkouška, která o všem rozhodne

Do rubriky Ostatní napsala Tereza Cajthamlová (Úterý, 22. březen 2011)

Státnice. Jeden den, který nesmiřitelně rozděluje posluchače vysokých škol na úspěšné absolventy a věčné studenty. Poslední zkouška bývá mezi českými studenty nejobávanější, v zahraničí je však často pouze formalitou. Ani v českém univerzitním prostředí ale nemá státní zkouška jednotnou podobu. Někde jsou studenti ze svých znalostí prověřeni ústně, jinde vyplňují písemný test.

Ačkoliv naše fakulta patří s jednou výjimkou do druhé zmíněné skupiny a většina absolventů uzavírá své studium testem, respondenti naší ankety by přivítali spíše státnice ústní. Oba způsoby zkoušení jsme podrobili kritice v našich komentářích.

Poklidný začátek semestru, kdy se studenti i fakulta probouzí ze zimního spánku, narušily e-maily ze studijního oddělení. Hrozí zvýšením poplatků za prodloužení studia. Informativní zpráva ale vzbudila více otázek než odpovědí. Redaktorka Vendula Karásková se proto rozhodla zjistit, jak to s poplatky vlastně je a kterých studentů se týkají. V senátním okénku si můžete přečíst, jak se nové opatření proti déle studujícím schvalovalo.

Posvítili jsem si i na půjčovnu audiovizuální techniky na Katedře mediálních studií a žurnalistiky. V zastrčeném kabinetu se skrývají přístroje za miliony korun. Ne všichni studenti k nim ale mají přístup.

Po celý semestr pro vás usilovně hledáme zajímavá témata. Nemůžeme být ale vždy u všeho a jsme proto vděční za každý námět, který nám do redakční pošty posíláte. Nemusíte se bát nás upozornit ani na problém či příkoří, které při studiu zažíváte. Halas vás v tom nenechá.

Příjemnou zábavu při čtení

přeje

Tereza Cajthamlová, šéfeditorka časopisu Halas cajthamlova@casopishalas.cz

blog comments powered by Disqus