Kdo chce, praxi si najde | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Kdo chce, praxi si najde

Do rubriky Téma čísla napsala Anna Kvášová (Úterý,  3. květen 2011)

Je na vašem oboru povinná praxe? Pokud ne, hledáte si praxi sami? Myslíte, že se vám praktické dovednosti budou hodit? I na tyto otázky odpovídali tentokrát studenti. Povinnou součástí školních let je praxe sice jen pro některé z nich, ostatní si ale uplatnění při studiu dokáží sehnat sami.

Petr Šandera, 21 let, genderová studia – sociální politika a sociální práce Mám praxi 156 hodin v prvním semestru, 104 hodin ve druhém a dalších 156 ve třetím. Myslím, že je to naprosto dostačující. S pracovištěm praxe jsem byl spokojený a docházím tam i teď, když už mám potřebný počet hodin splněný.

Veronika Pořízková, 21 let, psychologie – mediální studia a žurnalistika Když srovnám své dva obory, na žurnalistice je to s praxí mnohem lepší. Je povinná a nějaká pracovní místa je nám schopná zajistit fakulta. Na psychologii je to přesně naopak, takže by bylo dobré s tím něco udělat.

Vojtěch Šrámek, 20 let, psychologie Já mám za sebou teprve první semestr studia. K praxi jsem se tedy moc nedostal, a nejsem si ani vědom toho, že by mě nějaká čekala. Určitě bych ale za ní byl rád. Napadlo mě také, že by mohla být součástí předmětu fyziologie i účast na pitvě. Mohli bychom si tak pořádně prohlédnout, co se učíme.

Ladislav Záliš, 21 let, psychologie Povinnou praxi nemám a ani si nemyslím, že je to na bakalářském studiu nutné. Pokud studenti chtějí, mohou si najít praxi podle svého zaměření nezávisle na škole. Takto se můžou sami podílet na tom, jakým směrem se nakonec vyprofilují.

Eva Kostelecká, 20 let, evropská studia – politologie Ještě jsem žádnou praxi neabsolvovala. Ale ráda bych si vyzkoušela politický marketing, například přípravu volebních kampaní. Napadlo mě, že bych si mohla najít uplatnění sama, ale rozhodla jsem se to odložit na příští semestr. Jsem totiž v prváku a na praxi se ještě necítím.

Jana Frolcová, 21 let, mediální studia a žurnalistika – politologie Na žurnalistice mám povinnou praxi od příštího semestru. Myslím, že pro tento obor je to žádoucí, takže jsem za ni ráda. Na politologii o žádné praxi nevím, ale na druhou stranu je tam velká nabídka stáží. Studentů politologie je tolik, že by asi bylo složité hledat pro všechny umístění. Stáže jsou z mého pohledu ideálním řešením, protože se na ně dostanou jen ti, kteří pro to skutečně něco dělají.

Markéta Dobiášová, 20 let, sociální práce a sociální politika – sociologie

Sociální práce je velmi různorodá, na praxích z tohoto oboru se může student dostat do kontaktu s nejrůznějšími skupinami lidí; s rozvedenými, nezaměstnanými nebo nepřizpůsobivými. Pokud se dostane do přímého kontaktu s klienty, je to rozhodně lepší, než jen sedět za stolem a dělat kancelářskou práci. Organizace si navíc praktikanty často nechávají, protože si je takzvaně vycvičí. Když vás práce baví, máte tak možnost v oboru zůstat.

Klára Bažantová, 22 let, politologie – bezpečnostní a strategická studia

Informace o praxích se ke mně vždycky dostávaly hlavně skrz e-maily s různými nabídkami. Možnosti uplatnění si ale sháním i sama. Založila jsem občanské sdružení, začala procestovávat regiony, které mě zajímaly a hledala si tam dobrovolnickou práci. První stimul k praxi sice přišel z fakulty, nebyl ale přímý. Nikdo mi neřekl, kam mám jet a co mám dělat.

Jan Pavelec, 20 let, mezinárodní vztahy – bezpečnostní a strategická studia Mám známého na mezinárodních vztazích, a přes něj si chci zařídit praxi u Policie České republiky. Škola mi ale s výběrem nepomáhala. Ani nevím, jestli máme praxi povinnou. Je možné, že se dá na různé nabídky narazit i v univerzitním informačním systému, ale zatím jsem žádnou nezaregistroval.

Zdeňka Veselá, 25 let, sociální politika a sociální práce – sociální antropologie Mám za sebou tři semestry odborné praxe, kterou jsem si našla sama. Měla jsem doporučení od bývalého spolužáka, který byl s místem moc spokojený. Na sociální práci rozhodně nejsou tři semestry strávené praxí zbytečným nadbytkem, každá zkušenost se v budoucnu hodí.

blog comments powered by Disqus