Teorie nebo praxe? Fakulta chce od studentů obojí | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Teorie nebo praxe? Fakulta chce od studentů obojí

Do rubriky Téma čísla napsala Adéla Procházková (Sobota,  7. květen 2011)

Po létech strávených psaním referátů a učením na zkoušky ví studenti naší fakulty o svém oboru hodně. Mnohým z nich ale chybí to nejpodstatnější – praktické dovednosti. Pro současné i budoucí vedení fakulty jsou povinné stáže důležitým tématem. Se zkušenostmi z praxe by mělo fakultu opouštět stále více absolventů.

V současné době klade největší důraz na praxi Katedra mediálních studií a žurnalistiky. Budoucí žurnalisté povinně absolvují tři měsíce v redakci libovolného denně tištěného média, rozhlasu nebo televize. Praxi mohou zvládnout buď v době semestru, nebo k tomu mohou využít letní prázdniny. V každém případě ale všechny čeká práce na plný úvazek.

Jedinou ze tří specializací, která zatím praxi nevyžaduje, jsou mediální studia. „Jedná se pouze o postupný vývoj. Do roku 2006 byly praxe jen na specializaci žurnalistika, na digitálních médiích jsme je zavedli loni. Dalším krokem bude rozšíření stáží na všechny studenty oboru,“ uvedl garant praxí Jaroslav Čuřík.

Nové praxe stále vznikají

Na dalších katedrách jsou praxe kratší. Studentům stačí většinou dvou až třítýdenní stáže ve vybrané společnosti, která působí v oblasti studovaného oboru. Zatímco na některých oborech funguje systém praxí už delší dobu, jinde se teprve rozbíhá.

Zavádění nových praxí je aktuální pro Katedru sociální politiky a sociální práce. Studenti sociální práce si mohou svou profesi vyzkoušet už přes pět let, nově vzniklý obor veřejná politika a lidské zdroje ale systém praxí teprve plánuje. V tuto chvíli kontaktují zaměstnanci katedry firmy, se kterými by mohli spolupracovat.

„V koncepci jsou tři typy praxí. Dvou až třítýdenní stáž v neziskových nebo vládních organizacích připravujeme pro bakalářský stupeň. Magisterské studenty pak čeká analytická stáž a praxe diplomová, která jim umožní zpracovat diplomovou práci na konkrétní praktické téma,“ řekl vedoucí katedry Jiří Winkler.

Rozmanité praxe nabízí pro studenty magisterského stupně i Katedra psychologie. „Cílem magisterského studia je příprava studentů na reálný výkon profese. Na praxe se ale mohou přihlásit až po absolvování povinných teoretických kurzů,“ vysvětlila Ivana Poledňová, garantka praxí v poradenství pro děti a mládež. Další praktické zkušenosti čekají studenty v oblasti firem a organizací, manželského a rodinného poradenství a zdravotnictví. „Každá z praxí má podobu desetidenní stáže na nějakém pracovišti, většinou studenti sledují, jak se co dělá, a je možné, že si něco pod supervizí vyzkouší i na vlastní kůži,“ uvedl garant praxí ve firmách a organizacích Martin Vaculík.

Čtvrt roku v kanceláři prezidenta

Zajímavou praxi nabízí i Masarykovo stipendium pro nadané studenty politologie. Čtyři nejlepší zájemci se dostanou k práci v Kanceláři prezidenta republiky, v Ústavu pro studium totalitních režimů, ve Státním zdravotnickém úřadu a v Poslanecké sněmovně. „O tuto výjimečnou čtvrtletní stáž mohou soutěžit studenti bakalářského i magisterského stupně,“ upozornil vedoucí katedry Stanislav Balík.

Možnost získat za praxi užitečné dva kredity navíc mají ale studenti bez ohledu na studovaný obor. Kurz s názvem Studentská dobrovolnická praxe nabízí Katedra psychologie. „Sem se mohou přihlásit ti, kteří se ve svém volném čase bezplatně a aktivně zapojují do činnosti studentských spolků a sdružení, především na půdě univerzity,“ vysvětlila Poledňová.

blog comments powered by Disqus