Z Brém | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Z Brém

Do rubriky Okénka napsala Hripsime Zohrabyan (Sobota, 22. říjen 2011)

Moc dlouho jsem se na fakultě neohřála a už jsem zase pryč. Loni jsem strávila tři měsíce na stáži v bruselských novinách, letos mě vítají německé Brémy. Čekají mě dva semestry šprechtění v zemi sociologických velikánů.

Brémy jsou zhruba stejně velké jako Brno a zdejší počasí připomíná Holandsko, stejně jako davy jezdící na kole. Leží na severu Německa a jsou známé díky Brémským muzikantům a univerzitě pyšnící se sociologií zaměřenou na výzkum a migrační problematiku.

Počáteční výjezdní euforii vystřídala vidina obvyklého papírování. Tentokrát to ovšem vázlo na české straně. Zařizujte důležité věci během prázdnin, kdy má každý dvouměsíční dovolenou. Němci ale odpovídali během několika minut. Včasné reakce na maily však očekávali i ode mě. Neklaplo to. Verdammt, nabízené bydlení zmizelo v nenávratnu! V mysli se mi vybavily problémy, které jsme měli se sháněním bydlení v Bruselu. Alespoň mi nikdo nenabízí falešné bydlení. Získat v Německu koleje není tak jednoduché. Zájemce o bydlení musí osobně obejít volné pokoje a nechat se schválit potenciálními spolubydlícími. Výborně, mám štěstí a jako velký dobrodruh si opět budu hledat bydlení až na místě!

Překvapuje mě, že navzdory německé organizovanosti na univerzitě panují zmatky. Minimálně v předmětech. Nemají náš úžasný IS. Člověk si předměty vůbec neregistruje. Po dvou měsících od vyřízení všech formalit zjišťuji, že jeden ze mnou vybraných tří předmětů neexistuje, druhý neobsahuje žádné informace a u třetího je jen pár větami vystižena hlavní náplň. Předměty se podle dostupných informací schovávají v mlze ještě týden po začátku výuky. Opravdu to bude jedno velké dobrodružství!

Okénka ze zahraničí můžete najít ve starších číslech Halasu či na www.casopishalas.cz

blog comments powered by Disqus