Učitelé mají svůj disciplinární řád! | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 33. ročník

Učitelé mají svůj disciplinární řád!

Do rubriky Téma čísla napsala Kristýna Hašková (Středa,  7. květen 2008)

S novou verzí disciplinárního řádu se objevily otázky, zda by něco podobného neměli mít i učitelé. Děkan naší fakulty Ladislav Rabušic na tyto výzvy reagoval informací, že se již připravuje Etický kodex zaměstnance MU.

„K vytvoření kodexu dal podnět pan rektor,“ informuje proděkanka Jana Musilová, která zpracovala první návrh témat základních článků kodexu a formulovala zásady etického chování. Poté byla v pracovní skupině pro tvorbu pracovního řádu a Etického kodexu.

Kodex vychází z Evropské charty pro výzkumné pracovníky a z Kodexu chování pro přijímání výzkumných pracovníků. Jak je uvedeno v předkládací zprávě kodexu, byl pracovní skupinou projednáván na mnoha schůzích, poté byl předložen vedení MU, kolegiu rektora a vzhledem k závažnosti etické problematiky také v kolegiu rektora ke konzultaci ve Vědecké radě MU. Nakonec, v prosinci 2007, byl odsouhlasen Akademickým senátem, základní rámec byl projednán vedením MU už v roce 2006.

„Pracovní skupina pod vedením profesora Slaného byla sestavena promyšleně, všichni měli konstruktivní přístup a myslím, že se věc podařila,“ hodnotí Musilová. Kodex je morálně závazný pro všechny akademické a odborné pracovníky MU. „Jedná se o dokument deklarativního charakteru,“ dodává.

Samotný text kodexu se věnuje různým oblastem, které jsou spojené s problematikou jednání akademického pracovníka. Můžeme se v něm například dočíst, že pracovník nevyužívá svého postavení k osobnímu prospěchu nebo třetích osob, ani k diskriminaci. Dalším zajímavým bodem je, že v kodexu je dodržování autorských pravidel samozřejmostí a pracovník je povinen dodržovat i publikační a další pravidla standardně zavedená podle oborových zvyklostí. Pracovníci se mají dále například chovat kolegiálně nejen ke svým spolupracovníkům a dalším pracovníkům MU, ale i ke studentům, a zároveň odmítat nekolegiální chování. Kodex také zahrnuje článek o Etické komisi MU, která řeší případy vymykající se rámci organizační struktury MU. Případným postihem je zveřejnění případu přiměřeným způsobem.

Podle proděkanky Musilové by měl být kodex oficiálně vyhlášen pravděpodobně u příležitosti Dies Academicus a poté zveřejněn na webových stránkách MU.

blog comments powered by Disqus