Rozvrhy pro roboty? | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Rozvrhy pro roboty?

Do rubriky Co se děje napsal Jan Martinek (Středa,  7. květen 2008)

Pokud jste tento semestr potřebovali něco vyčíst z rozvrhu té které učebny, patrně jste se pořádně zapotili. Místo obvyklých rozvrhů visí vedle každých dveří podivný seznam zkratek a časů, kde byste jméno kurzu hledali marně. Zjistili jsme, proč jsou letošní rozvrhy právě takové, jaké jsou, a na jaký další vývoj se můžeme těšit.

Podle Libora Cahy, vedoucího Centra informačních a komunikačních technologií (CIKT), jsou současné rozvrhy nouzovým řešením, které mělo upozornit na jistou nefunkčnost ISu.

Po devět let se rozvrhy učeben tiskly přímo z ISu, podobně jako si v něm studenti mohou vytisknout svůj rozvrh. Vzhledem ke stoupajícímu množství jednorázových rezervací místností a obtýdenních kurzů však začaly rozvrhy bobtnat a některé z nich se nafoukly až na čtyři strany. V takovém rozsahu jsou samozřejmě nepřehledné a také musí být tištěny malým písmem, aby se vůbec vešly do určených přihrádek u dveří. Rozvrhy již bylo podle Cahy nesmyslné tisknout, a tak na CIKTu vytiskli alespoň výstup z programu, v němž se rozvrhy sestavují.

Podle Cahy již CIKT před delší dobou naléhal na vývojáře ISu s požadavky na nalezení vhodnějšího řešení, nicméně viditelných výsledků nedosáhl. Michal Brandejs, vedoucí vývojového týmu ISu, na přímý dotaz Halasu odpověděl, že se právě teď nic ohledně rozvrhů neřeší. Nicméně po uvedení podrobností Brandejs uznal, že je zde problém, a oznámil, že požádal kolegy o jeho vyřešení.

Nejspíš se tedy nemusíme bát, že by nás v příštím semestru čekalo další „zlepšení“ v podobě rozvrhu tištěného pomocí čárových kódů nebo binárního textu. Pokud vývojáři ISu dodrží své slovo, můžeme se těšit staré dobré přehledné rozvrhy.

blog comments powered by Disqus