Tělo je geniální stroj, který se zvládne opravit sám. Ale měli bychom mu pomáhat - minimálně v údržbě | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 33. ročník

Tělo je geniální stroj, který se zvládne opravit sám. Ale měli bychom mu pomáhat – minimálně v údržbě

Do rubriky Gastro napsala Markéta Lankašová (Středa, 24. srpen 2016)

Dvacetiletý sportovec a student fyzioterapie, Petr Pliska si na gymnáziu hlídal každou kalorii, dodržoval všechny doporučené dávky vitamínů a nakonec si i sestavováním jídelníčků na míru přivydělával. S příchodem na univerzitu se však jeho pohled na kontrolu stravy změnil. Základní je podle něj střídmost, ale občasný prohřešek, třeba ve formě smaženého jídla, si dopřeje rád.

Petře, hlídáš si stále to, co sníš?

Rozhodně ne tak, jako dřív. Samozřejmě pořád dbám na to, aby byla moje strava vyvážená a pestrá. Ale od doby co mám předměty jako biochemii nebo fyziologii, vím, že tělo si řekne, když bude potřebovat něco doplnit nebo naopak ubrat. Řídit se tabulkovými hodnotami nepovažuji úplně za šťastné.

Jsou snad stanoveny špatně?

Nejsou prvoplánově škodlivé nebo špatné, ale jsou velmi obecné. Žádní dva lidé se nemůžou řídit stejnými tabulkami. Každému z nás tělo spaluje jinak, a to i v případě, že srovnáváme dva s podobnou konstitucí těla. Různě se i cítíme a máme vlastní režim. Na to by nikdo neměl zapomínat.

Takže „zaručeně fungující“ diety v lifestylových časopisech neschvaluješ?

To je nejhorší, co může být! Lidi co se takové nesmysly snaží dodržovat, svému tělu akorát uškodí. Pokud někdo chce opravdu zhubnout pomocí diety, ať se poradí s lékařem nebo certifikovaným dietologem. Ti si ho proměří a naordinují mu takové potraviny, které mu prospějí a zároveň dodají energii. Já ale upřednostňuju sport. Hlavně k odbourávání nadbytečného cholesterolu.

Jak často by měl člověk podle tebe sportovat?

Ideálně jak má zrovna chuť. A pokud možno pravidelně. Úplně stačí pětkrát týdně půl hodinka běhu a budeš se cítit mnohem líp. Nemá smysl se jednou za měsíc zbořit v posilovně. To mi připomíná, že je velmi důležité provádět cviky tak, jak se mají. Nesprávně vykonávaný pohyb může způsobit třeba problémy s páteří.

Máš se zdravotními problémy vlastní zkušenosti?

Tak velké naštěstí ne. Ale tohle všechno mi dává studium anatomie. Obyčejně si člověk neuvědomí, ani nenahlédne všechny souvislosti. Vezměme si třeba kulturisty, kteří každý den tráví v posilovně. Jejich cílem je mít vypracované břicho s pevnými svaly a rýhami. Ale netuší, že díky těmto silným svalům začne nesprávně pracovat bránice. Nemá tolik prostoru, takže nádech není dostatečně hluboký a do břicha, jaký by měl být. Pak už záleží na konkrétním člověku, jestli chce mít vyrovnaný dech nebo pekáč buchet.

Říkal jsi, že strava by měla být vyvážená a pestrá. Máš nějaký konkrétní tip? A doporučil bys doplňky stravy?

Základem je mít vyrovnaný poměr tuků, cukrů a bílkovin, které přijmeme za celý den v jídle a pití. Rozhodně ale nemá cenu odvažovat každé sousto a učit se nazpaměť výživové hodnoty potravin. Taky bychom neměli zapomínat na vitamíny, které jsou obsažené v rybách, v ovoci a zelenině. K doplňkům stravy, hlavně k vitamínům v tabletkách, nemám zrovna kladný vztah. Často se jejich užíváním přesáhne denní dávka. Tělo si nadbytečné vitamíny ani nemusí vzít a jednoduše je vypudí ven. Člověk pak chodí tak akorát za drahé peníze na záchod.

Máš v jídle nějaké prohřešky? Nebo si držíš čistý štít?

Já jich mám! Párkrát do měsíce mě přepadne chuť na smažená jídla. To pak je v souboji smažený sýr : jasná výhra na straně sýra. Ale na svou obhajobu musím říct, že trávicí trakt je nutné držet ve střehu. Takže občas mu poslat nějakou nezdravost není od věci. No… Ještěže se mě neptáš na prohřešky v pití. (smích)

blog comments powered by Disqus