In English, please! | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

In English, please!

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Nikola Krejčířová (Neděle, 12. duben 2009)

Na naší fakultě to čeká všechny prezenční studenty minimálně jednou. Zapsat si předmět vyučovaný v angličtině musí jak bakaláři, tak magisterští studenti. Kombinovaných se to ale netýká. Jedny tato povinnost děsí, druzí ji naopak vítají a vidí v ní příležitost oprášit a aktivně využít pomalu chátrající znalosti anglického jazyka ze střední školy.

Nabídka předmětů na naší fakultě není ani malá, ani závratně rozmanitá. V tomto semestru je na všech oborech vypsáno celkem 62 předmětů vyučovaných v cizím jazyce. Na podzim bývá anglických kurzů většinou méně. Nutno říci, že se obecně jejich počet neustále zvyšuje. Minulé jaro to bylo například jen 48 předmětů. Studenti se však nemusí omezit pouze na Fakultu sociálních studií. Předmět vyučovaný v angličtině si mohou zapsat na kterékoliv fakultě Masarykovy univerzity. Podmínkou je, aby byl vybraný kurz nabízen i mimo mateřské obory. Tématy kurzů i vzdáleností jsou naší alma mater pravděpodobně nejblíže Pedagogická fakulta (například kurzy Anglosaská filmová tvorba, Kultura, společnost a tolerance) nebo Filozofická fakulta (East German Cinema).

Pokud se přece jen rozhodnete zůstat na půdě FSS a nezaujmou vás anglické kurzy pro váš obor, zkuste zapátrat i v nabídce jiných oborů. S množstvím vypisovaných předmětů v angličtině toto jaro vede Sociologie s 16 kurzy, v těsném závěsu jsou Mezinárodní vztahy se 13. Naopak pomyslné poslední místo letos obsadila Genderová studia a Sociální antropologie, pod jejichž kódem není vypsaný žádný anglický předmět, environmentalisté mají jen jeden.

blog comments powered by Disqus