Jen nám vynadejte! | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Jen nám vynadejte!

Do rubriky Publicistika napsala Kristýna Hašková (Neděle, 12. duben 2009)

V Halasu není těžké získat pocit, že je člověk úplně blbý. Nadávky se na nebohé redaktory valí ze všech stran: od zpovídaných, velících, a když se poštěstí, i od vás, čtenářů. Bylo by však moc jednoduché naházet všechno pod jeden pojem – nadávku v jejím nejsurovějším významu. Pro tvorbu Halasu jsou všemožné výtky nepostradatelné.

Nudili bychom se, kdyby se výhrady neobjevovaly už od začátku práce na každém čísle. Správný Halasák tak musí nejednou obalit nervy už při shánění těch, kteří mu do článku něco poví. Prázdná mailová schránka nebo odmítnutí pro nedostatek času je jen něžným pohlazením oproti tomu, co se dozvíme od nemlčících. Ti na začátek zahromují, že kvalita tématu pro trefnou žurnalistiku, milá slečno redaktorko, neodpovídá jejich představám. S velkým potěšením pak vzniká článek, jehož téma si milá slečna redaktorka sice sama nevymyslela, ale z něhož se podle zpovídaného nedá už nic vymáčknout. Jiný šťastlivec může peskovat pomalé editory a korektory, aby po opravě odeslal své dílo na vyžádanou autorizaci. Občas pak upadá do mdlob. Někdo si totiž vykládá její smysl po svém a redaktor by měl lepší si text několiksetkrát vytisknout a dát si jím výchovný pohlavek. Pořád menší újma než dočíst do konce.

Když je článek konečně hotový, dostává se do rukou našeho neohroženého vedení. Dávno se šéfeditor Sáša Průša smířil s tím, že je zbytečné hubovat, jak jsme neschopní zapamatovat si zadání článku napoprvé. O to snadněji, taktikou „já jsem ti to říkal a ty stejně nic“, pálí po redaktorech požadavky na opravu. Jeho útoky zůstávají povětšinou neodraženy, protože nebývá moc co dodat. V našem důmyslném redakčním systému, láskyplně nazvaném Kuskus, můžeme diskutovat, co klávesnice stačí. Někteří si tak nedostatek munice proti šéfovi kompenzují bombardováním práce svých kolegů, protože víc očí víc vidí, zvlášť na cizím. Díky ostřížímu zraku se má stát šéfeditorem Pavel Šíma, který nás ani při svém pobytu v zahraničí neopomíjí pořádně plísnit. Na každé číslo míří několikastránkovou vybroušenou kritikou.

Správný Halasák má však kritiku rád. Postaví jej na nohy a v o něco méně blbějším stavu vyšle za novým tématem. Abychom se mohli vydat lovit po fakultě témata, jež by se vám líbila, potřebujeme více odezvy od vás, našich čtenářů. Pro ty, jimž se nezamlouvají vymoženosti jako e-mail nebo Facebook, chystáme papírové dotazníčky. Komu se ani psát nechce, může nás přijít pokárat každé úterý po půl osmé do spolkovny. Na všechny odezvy se těšíme!

blog comments powered by Disqus