Senátní ruchy | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Senátní ruchy

Do rubriky Publicistika napsal Alexandr Průša (Pondělí, 11. květen 2009)

Než vás zde zasvětím do tajů 106. zasedání akademického senátu naší fakulty, vysvětlím, proč jste byli v minulém čísle o můj text ošizeni. V dubnu senát nezasedal a vařit z vody se mi nechtělo, zase takový politik nejsem. Nyní to víte a hurá do zasvěcování.

Alkohol nám chtěli zakázat! Agenda velké vzrušení na senátu nezaručovala. Směrnici děkana o přestupech na naši fakultu z jiných škol než MU jsme přijali bez zádrhelu poté, co jsme si děkana Rabušice vyslechli. Zajímavější se ukázala novela Disciplinárního řádu, kterou přišla představit proděkanka Pitrová. V procesní části nebylo ničeho, s čím bychom nesouhlasili – měnil se způsob posílání oznámení o zahájení disciplinárního řízení a podobně, tam téměř nebylo co řešit. Za to skutkové podstaty – přibýt měly dvě. Jednak zákaz nedovoleného manipulování se zadáním či taženými otázkami během zkoušek (cituji volně, za obsah ručím), jednak zákaz konzumace alkoholu či vstup na půdu univerzity pod vlivem alkoholu nebo návykových látek. Proti prvému nikdo nevystoupil, tedy bod prošel. Sice by bylo hezké moci si u zkoušek tak trochu vyměnit variantu testu či přepsat zadání, ale přece jen, všichni asi víme, že na prestižní středoevropské fakultě by se to dělat nemělo. Za to ten alkohol. Jak studentská, tak učitelská komora se proti zákazu postavila. Argument doktora Vašečky jsme asi sdíleli všichni – ať se studenti před výukou klidně upraví, pokud přijdou a nic nerozbijí, nenaruší výuku, nezbuší učitele a podobně. Snad jeho slova příliš nepokrucuju. A vše vyjmenované je postižitelné v jiných bodech Disciplinárného řádu. Ostatně, zajímavý je i pojem „návykové látky“ a zákaz vstupu na univerzitu pod jejich vlivem. Skutečně měl řád zakazovat chodit na výuku po konzumaci čokolády, kakaa, čaje, kávy, cigaret, mnohých léků… a podobně? Všechno totiž obsahuje návykové látky – to by se Disciplinární komise nezastavila. I když, on by asi ani neměl kdo zasedat… Ne, ne, tento bod neprošel. Takže klidně dál pijte, s mírou.

Uvolíme se volit? Už jsme dlouho nevolili, navíc nás v říjnu čekají supervolby – bude končit celý fakultní senát – takže to chce malou rozcvičku. I přesto, že nově zvolení budou mít mandát jen do října, je třeba ještě v květnu volby provést. Zúčastníte se? Pokud vyhrajete, můžete si senát vyzkoušet takřka nanečisto, pokud ne, můžete to po prázdninách zkusit znovu. Mezi studenty jsou k mání tři místa, jedno mezi učiteli.

A já se s vámi loučím. Je možné, že můj text k volbám naláká hodně zájemců a já již podruhé zvolen nebudu. Věřím, že tato rubrika však nezanikne.

blog comments powered by Disqus