Šatny: Co s nimi bude? Vedení zatím mlčí | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Šatny: Co s nimi bude? Vedení zatím mlčí

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Nikola Krejčířová (Pátek,  4. prosinec 2009)

Od začátku semestru už to možná několik studentů překvapilo. Stáli v suterénu, na zádech krosnu a po několika zmatených pokusech na to přišli. Dveře jsou zamčené, cedulka sejmutá, šatny už nefungují.

Šatny debutovaly při otevření nové budovy fakulty před pěti roky. Dlouho se však na výsluní neudržely. Jejich sláva začala přibližně před dvěma lety po řadě veřejně propíraných skandálů pomalu ustupovat. A na konci jejich kariéry už ani skalním fandům jejich exkluzivní klíčky nepomohly.

Že si studenti skříňky přivlastní a nechají si od nich klíčky klidně celý rok, až nakonec nebude ani jedna volná, zkrátka nikdo nečekal. Na problém upozornili vedení fakulty studenti i senátoři. Vyvěšovali se letáky, studenti prosili kolegy, aby klíčky vrátili. Nic nepomohlo. Skříněk prostě bylo málo a kvůli bezpečnostním předpisům a nedostatku místa se už jinam nevešly. „Nakonec se objevily dokonce vypáčené a zničené skříňky,“ líčí tajemník Vojtěch Moštěk. A to už byla poslední kapka. Oprava jedné skříňky stojí až tisíc korun.

Vymýšlela se jiná řešení. Žádné se ale nesetkalo se souhlasem většiny. Obnovení skříněk měla ve svém programu i nově zvolená senátorka Martina Hromádková. Se svou „volební frakcí“ navrhovala, aby vrátní vydávali klíčky na jméno a oproti vyšší záloze. Za nevrácení by hrozily sankce. „Nicméně, s kolegy senátory jsme toto téma už probírali a kromě toho, že u nich nemám dostatečnou podporu, podařilo se jim přesvědčit mě. Nemá cenu se bít za něco, co pak bude sloužit hrstce studentů,“ poznamenala Hromádková na adresu toho, že skříněk by stejně nebyl dostačující počet.

Namísto reorganizace systému šaten se teď proto jedná, co s místností bude dál. „Prostor je na fakultě velmi vzácný a jsou i jiné požadavky na využití,“ naznačil Moštěk. O tom, k čemu konkrétně bude místnost sloužit, v současné době jedná vedení fakulty. A kdy se o veliké suterénní místnosti definitivně rozhodne? „Již v brzké době,“ nedává jasnou odpověď tajemník. Neslibuje, že to bude do Vánoc, ale déle než půl roku to prý nepotrvá.

Možností se rozumně uvažujícímu člověku nabízí hned několik. „Podle mě by se z volné místnosti měla stát učebna, kterých je na počet studentů nedostatek,“ myslí si studentka Romana Matuštíková. Skříňky prý využila sotva párkrát, když se jí poštěstilo, že byly volné.

blog comments powered by Disqus