Papež Bedenikt XVI. navštívil FSS | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Papež Bedenikt XVI. navštívil FSS

Do rubriky Publicistika napsal Alexandr Průša (Pátek,  9. říjen 2009)

Při své cestě do České republiky papež Bedenikt poctil svou návštěvou i naši fakultu. Jako jedinou v celé republice! V neděli 27. září diskutoval v aule se studenty. Menším faux pas byl fakt, že na debatu přišli jen čtyři studenti.

Papežova návštěva nebyla do poslední chvíle jistá. Byla totiž domluvena tak, že pokud Svatému otci zbude v neděli večer čas, tak na naši fakultu – za mladými lidmi – přijde. Nakonec si papež, ačkoliv byl již dost unavený, čas našel a na fakultu zavítal. Jeho návštěva tak byla skvělým okamžikem Institutu pro sociální záležitosti studentů (ISZS), který celou akci organizačně zajišťoval. „S nápadem, že by papež mohl přijet na diskusi se studenty, jsme přišli asi před rokem. Od té doby jsme na této možnosti denně pracovali. Ačkoliv se to zprvu zdálo neskutečné, nakonec se to povedlo. Byla to úžasná zkušenost. Škoda jen těch lidí…“ řekl nám prezident ISZS.

Studentů skutečně přišlo málo. V první řadě auly usedli pouze čtyři lidé. Bedenikt na sobě nedával své zklamání znát, přesto se dalo vytušit. Dle kritiků celé akce byla chyba v propagaci. Po fakultě bylo poměrně málo plakátů a hromadný e-mail studentům nakonec ani nepřišel, ačkoliv byl rozeslán. „Asi zasáhla vyšší moc… to se v internetu stává,“ potutelně se usmíval Libor Caah, vedoucí CIKTu, který má techniku na fakultě na starosti. Jiní poukazují na to, že neděle večer není zrovna dnem, kdy by ve škole byla vysoká koncentrace studentů. „Po bitvě je každý generál,“ dodal prezident ISZS.

„Nevadí, důležité je, že papež vůbec na naši fakultu přišel. Dodal nám tím punc světovosti, na bezvýznamnou fakultu by nezavítal. Tímto jsme trumfli mnohé jiné, prestižní školy. A to se počítá,“ řekl k návštěvě děkan Rabušič. Ovšem i děkan sklidil kritiku za to, že vůbec s návštěvou papeže souhlasil. „Je to nekorektní, tímto činem jsme ztratili vyváženost. Nyní by bylo správné, aby nás navštívila i hlava islámské církve. Problém je, že islám takovouto volenou funkci nemá,“ přišlo redakci v anonymním e-mailu. „Papež je reprezentant šovinistické, sexistické, utlačovatelské moci. Dokud nebude moci přijet papežka, odmítáme jakékoli podobné návštěvy,“ řekla nám tajná zdrojka z nejmenované katedry. Se svou troškou do mlýna přispěchal i Akademický senát – na příštím zasedání bude projednávat náklady na papežovu návštěvu a jejich dopad na hospodaření fakulty. „V době krize nemůžeme plýtvat. Ani na duchovní potěchu!“ přišlo v e-mailu z adresy 666@mail.muni.sk.

Papež by však nemusel být posledním velkým jménem na fakultě, Mladí konzervativci se prý chystají pozvat britskou královnu. Snad tentokrát zvací e-mail přijde.

blog comments powered by Disqus