Křižovatky | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Křižovatky

Do rubriky Publicistika napsala Jitka Sklenářová (Neděle, 15. listopad 2009)

Každý den je plný křižovatek a rozhodnutí. Některá jsou dobrá, jiná špatná, další neopodstatněná či zbrklá. Některých nadosmrti litujeme, některých litují druzí. Poslední dobou stál na takové životní křižovatce Halas a s ním členové redakce.

Strávili jsme tolik hodin debatováním o novém vzhledu časopisu. Původně běžná záležitost se zvrhla v souboj ideologií, v němž své místo našly i nepříjemné narážky a urážky. Zatímco jeden vyslovil přání vyhodit celý starý Halas do koše, druhý hrál na citlivou strunu výroky o metrosexuálním novém vzhledu. Z redrad se vytratila pohoda a nadšení. Vystřídaly je netrpělivost a nepříjemné pocity z celé nastalé situace. Nutno podotknout, že šéfeditor Pavel Šíma prokázal nevídanou umanutost. Mluvili jsme do něj andělsky, ďábelsky, domlouvali mu, mailů přišlo nepočítaně. A výsledek? Žádný. Člověk si pak připadá jako blbec.

Konečné a fatální rozhodnutí padlo v úterý symbolického 13. října. Reforma byla schválena poměrem hlasů 13:7, k překvapení všech hlasovali i nově příchozí prváci či Honza Brož, který je tu na jeden semestr. Vše prošlo jen díky sporným hlasům. Sbohem, recyklovaný papíre. Pavel si to u nás pohnojil. Co následovalo v příštích dnech, nikdo nečekal. Ve středu jsme v mailových schránkách našli e-mail od bývalého editora Sáši Průši, který oznámil, že odchází, a vůbec ne v dobrém. Naposledy to Pavlovi vytmavil a víc jsme o něm neslyšeli. Následně nás lavinovitě opustilo dalších šest redaktorek, mezi nimi i bývalá šéfredaktorka Klára Slivoňová. U některých šlo o nenásilný protest proti způsobu, jakým byly nepřijatelné změny protlačeny, u dalších to byly jen výsledky každoročního přirozeného výběru osazenstva redakce.

Teď teprve zavládla opravdu blbá nálada. Ale jeli jsme dál. A rovnou jsme riskli teambuildingový víkend ve Zděchově. Nakonec dorazilo jen pětičlenné tvrdé jádro redakce, ani Pavel nepřijel, čímž si to pohnojil podruhé. Víkend s podtitulem Čtyřicet vajec se pak nesl ve svérázném a revolučním duchu. Začali jsme upálením posledního čísla v krbu a vytvořením halloweenského stínidla na lustr z oranžové obálky, pokračovali jsme smělými úvahami o novém časopisu Dařba, kam by dle očekávání přešla většina stávajících redaktorů Halasu. Někteří by se i vrátili.

V úterý jsme od Pavla dostali sprda, že za jeho zády vytváříme nepřátelské frakce. Taky přišel s požadavkem, abychom ostatním vysvětlili, proč jsme nedodrželi uzávěrku. Připadali jsme si jako malé děti. Čímž si to pohnojil potřetí.

blog comments powered by Disqus