Nechoďte do kina, přijďte do školy | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Nechoďte do kina, přijďte do školy

Do rubriky Kultura napsala Tereza Bartošíková (Čtvrtek,  8. květen 2008)

Taky vám stále zaplňují emailovou schránku pozvánky na studentská promítání? A vyznáte se v nich? Co pořádá fakulta, co pořádají spolky při FSS a co je úplně mimo?

Ještě minulý semestr jsme měli bohatý výběr. Promítání pořádala katedra psychologie, gender, sociologové a politologové. Tento semestr nám zůstaly jen filmy se sociologickou tematikou a několik politologických snímků. Alespoň oficiálně.

Projekt Sociologie a film je počinem skupiny studentů FSS, avšak jejich působení je na fakultě a katedře nezávislé. Na filmy se můžete přijít podívat každé úterý v pět hodin odpoledne do kina ART. Oním „vůdcem“ projektu je Petr Sič, který spolupracuje s Lucií Galčanovou ze spolku Wedusima. Pokud máte zájem o program sociologického promítání, mrkněte na webovou stránku projektu sociologieafil­m.blogspot.com.

Ale určitě víte, že pozvánek na filmová setkání je mnohem více, než jen Sociologie a film. Promítání pořádá například Studentská sekce Mezinárodního politologického ústavu, zajímavý film můžete občas zkouknout i v naší čajovně a dokonce i některé kurzy jsou z velké části vyplněny filmy. Ne všechna promítání jsou však zcela legální. Stane se, že zkrátka čirou náhodou podlehneme svodům trestného činu. Někdy proto, že originální filmy nejsou k dostání a jindy chceme hodně zábavy za málo peněz (přesněji řečeno zdarma). Ty, kdo jsi bez viny, hoď první kamenem… Ani redakce Halasu proto nechce způsobit problémy těm, kteří se s autorskými právy příliš nekamarádí. Proto nechť zůstanou některá promítání v utajení. Však ony si ty filmy už cestu k divákům najdou a jiným způsobem, než skrze stránky Halasu.

blog comments powered by Disqus