Co fakulta dala | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Co fakulta dala

Do rubriky Tribuna napsal Pavel Šíma, sima.pavel2@gmail.com (Čtvrtek, 11. březen 2010)

Jestli nesneseš kritiku, nelez na akademickou půdu. Tohle měl někdo říct režiséru Oliveru Malinovi Morgensternovi, než si k nám na fakultu přinesl k promítání svůj film Zatemněná demokracie a s ním přivedl i ministra vnitra Martina Pecinu.

Snímek, který se v devadesáti procentech své stopáže věnuje české neonacistické scéně, obsahuje bohužel také pasáže, které poněkud uměle, ale hlavně po hříchu schématicky roubují na hlavní linku islámský terorismus. Pochod Dělnické strany. Střih. Pochod NSDAP. Střih. Pochod Hizballáhu. Sémantická finta pro blbečky. Bez jakéhokoliv uvedení souvislostí a kontextu.

Když jsem se pana režiséra zeptal, proč tam takové zavádějící záběry má a jestli se vůbec obtěžoval zjistit si o straně Hizballáh základní fakta, dozvěděl jsem se od něj, že kůň s klapkami na očích je na tom lépe než já. Dále pan režisér veřejně vyslovil podezření, zda nejsem muslim anebo fanatik.

K jeho smůle neseděl tenhle aspekt jeho snímku více studentům. Asi pět jich mělo podobnou připomínku jako já. „O problémech Středního východu byste mohl natočit desetidílný cyklus, ale do tří minut jej nemáte šanci vměstnat,“ řekl jeden z nich. Nato mu pan Oliver doporučil změnit školu. Na většinu kritik reagoval podrážděně až hulvátsky. Jednomu pánovi řekl, že je pako, a všem studentům neustále bohorovně tykal.

Ach ti umělci. Ještěže ministr Pecina byl rozumnější. Diskusi pozorně naslouchal a nakonec řekl, že možná přehodnotí svůj záměr poslat film jako výukový materiál do škol. Studenti vs. nabubřelí režiséři 1:0.

Finanční krize dolehla už i na fakultu. Ano, předchozí věta je klišé jako čuně (abychom byli slušní), ale co se dá jiného říct, když vedení ve spolupráci s Akademickým senátem zpřísňuje podmínky pro fakultní spolky – tedy pro lidi, kteří obětují svůj volný čas a energii pro to, aby se nám na fakultě lépe studovalo a abychom zde mohli uspokojovat své postmateriální potřeby.

Pronájem techniky a její obsluha budou zpoplatněny. Zatímco některých spolků, jako je zaplaťpánbůh třeba Halas, se nové opatření moc nedotkne, jiných ano – a to citelně. Obzvláště organizátoři velkých konferencí mají o velkou starost navíc. Třeba nás s těmi svými odborníky a zahraničními hosty přestanou konečně otravovat.

Ještě pamatuji, jak nám před pár lety chodil pan vrátný v devět hodin rozprašovat redakční porady, protože už chtěl mít prázdnou budovu. Od tohoto semestru to bude mít těžší. Až do čtvrt na deset se bude učit. Studentů přibývá a néni toho místa. Nazujme lyže, rozžhněme světla a vzhůru na svahy večerní školy.

blog comments powered by Disqus