Nejlepší kampus na světě | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Nejlepší kampus na světě

Do rubriky Publicistika napsal Pavel Šíma (Úterý, 28. říjen 2008)

Evan rozložil své zavalité tělo na plastové lehátko soukromé univerzitní pláže u Středozemního moře a zvolal: „No není tohle ten nejlepší kampus na světě?“

Evan je Američan, proto mě to trochu překvapilo. Ptal jsem se i jiných amerických spolužáků, jestli u nich takové nejsou taky. „Možná na opravdu drahých univerzitách,“ zamyslel se Nate.

Když jsou z kampusu tak nadšení i zaoceánští, jak si v něm asi připadá Středoevropan, který žádný nikdy ani neviděl? (Odpověď najdete na konci článku.)

Kampus American University of Beirut (AUB) se nachází v hustě zastavěné části Bejrútu, hlavního města Libanonu. Ve svých zdech sdružuje všechny fakulty, administrativní budovy, menzu, koleje, knihovny a třeba i zdravotní středisko a muzea – celkem jedenaosmdesát budov. Standardem jsou různá sportoviště. Krom již zmiňované pláže jsou to tenisové kurty, fotbalové hřiště, atletický stadion, bazén, posilovna, několik tělocvičen, prostory pro squash a badminton. Pro držitele studentských karet vše samozřejmě zdarma. Vystrčit paty student nemusí, ani když chce poslat nebo si vyzvednout dopis – pod jídelnou je umístěna pošta. Každý dostane přidělen P. O. Box, můj má číslo 4057.

Kampus je osázen palmami, borovicemi a jinými dřevinami a křovinami. Jako prakticky jediné zelené místo vprostřed betonového města je chloubou nejen akademiků, ale i ostatních Bejrúťanů.

Ani Bůh na nás nemůže

Univerzitní prostory nedrží primát jen v zelenosti. Každý místní vám řekne, že kampus je nejbezpečnější místo ve městě. Je totiž, jak jsem se dozvěděl od dvou místních studentů, považován za americkou půdu, a na tu si nikdo netroufne. Když vypukla v roce 2006 válka s Izraelem, přišel prý na koleje promluvit prezident univerzity (obdoba našeho rektora). „Nebojte se, tady jste na AUB. I kdyby nás chtěl zničit sám Bůh, nemůže,“ řekl údajně studentům prezident, který sám má v kampusu luxusní rezidenci. I když se v ulicích bojuje (jako letos na jaře), výuka pokračuje nerušeně dál.

Sedíte-li někde na schodech a něco baštíte, s velkou pravděpodobností se k vám přitočí hladová kočka. Potulují se jich tu desítky, ne-li stovky. S nadsázkou se o nich říká, že mají víc práv než studenti. Je zakázáno je krmit, brát si je na pokoj a vlastně vůbec se jich dotýkat. Pokud jim úmyslně ublížíte, dostanete děkanské napomenutí. Kočky naopak dostávají očkování, žrádlo a další péči. Nápad zakočkit (od slova zalidnit) kampus dostal minulý prezident. Co na to říká ten současný, jsem se nedozvěděl.

Jak vidno, kampus AUB má své kouzlo, vymoženosti i bizarnosti.

Jako u vytržení.

blog comments powered by Disqus