Kam nás zavede boj s korupcí? | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 33. ročník

Kam nás zavede boj s korupcí?

Do rubriky Okénka napsal (Úterý, 12. duben 2011)

Současná vláda si vytkla jako jeden ze svých hlavních cílů boj s korupcí. Mottem pro tuto kampaň by se mohlo stát přísloví: Zloděj křičí, chyťte zloděje. Pod vládou se kymácí židle právě z důvodu korupčních skandálů, avšak některá protikorupční opatření nás budou, obávám se, chránit i nadále.

Konkrétně mám na mysli požadavek státu na centralizované zadávání veřejných zakázek a dynamický nákupní systém, který využívá Masarykova univerzita, aby tomuto požadavku vyhověla. DNS je údajně moderní, plně elektronický způsob zadávání veřejných zakázek, který zadavateli umožňuje operativně pořizovat běžné, obecně dostupné zboží a služby. V případě, že máte zájem o určitý typ zboží, na které se vztahují podmínky veřejné soutěže (tedy o zakázku v hodnotě vyšší než půl milionu korun), vepíšete parametry zboží, které žádáte, do systému. Poté dodavatelé, kteří jsou součástí DNS, předkládají své nabídky a vy musíte zvolit tu nejlevnější. Vše je transparentní a dohledatelné, korupce nemá šanci. Už žádné záchodové štětky, kus za pět tisíc korun.

Má to ovšem několik háčků. Předně musíte zadat dobře všechny parametry požadovaného zboží. Traduje se historka, kdy firma XY hodlala zakoupit pro své zaměstnance obyčejné tužky. A protože to byla velká firma, potřebovala tužek hodně a všechny dohromady stály víc než půl milionu korun. Zadala požadavek na tužky o tvrdosti tři. Vyhrála firma YZ, která dodala nejlevnější tužky, ale při dodání se ukázalo, že tužky jsou dlouhé jen pět centimetrů. Díky tomu mohla být nabídka firmy YZ tak levná. A v požadavcích nic o délce tužek nebylo.

Další zádrhel spočívá v tom, že je třeba sčítat objemy nákupů za celou univerzitu. To znamená, že když si vyučující potřebují koupit obyčejnou eurofólii, nepočítá se cena jedné eurofólie, ale cena všech eurofólií na celé univerzitě a rázem jsme u ceny, která si žádá veřejnou soutěž. A je třeba zadat jednotné parametry. Někdo dává přednost fóliím čirým, někdo raději matným, další by dokonce rád barevné. Zvládnout tyto individuální požadavky v rámci veřejných soutěží by bylo příliš složité. Na barevné i matné fólie musí zaměstnanci Masarykovy univerzity zapomenout, přes DNS lze objednat pouze čiré.

Doufám, že boj této nebo další vlády s korupcí nepovede k zpřísnění legislativy až do té míry, že napříště budeme muset přes DNS objednávat i přednášky externích vyučujících. Už žádné kamarádíčkování a známosti z konferencí – tu nebo toho znám a umí skvěle přednášet o sociální exkluzi. Pěkně průhledně, moderně a operativně do systému zadáme, že chceme přednášku na dané téma a systém nám vygeneruje pana Otakárka z Třebechovic, který rád pohovoří o asociálech a nefachčencích za pouhých 75 korun. Ostatně jinak to dělává běžně každý večer v putyce i zadarmo.

blog comments powered by Disqus