Všude doma, dobře nejlíp! | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Všude doma, dobře nejlíp!

Do rubriky Okénka napsal Jan Martinek (Středa, 10. únor 2010)

Postáváme s kolegy u cedule ATRIUM DOČASNĚ UZAVŘENO. V tichu je slyšet ukapávání slin na dlaždice. ddtv Švédské stoly již čekají, až je účastníci konference ve večerních šatech a padnoucích oblecích s chutí zpracují. Tahle hostina je pro vyvolené. Nejen chlebíčkem je však akademik živ. Důležité jsou též pokrmy duševní, na které je vlastně univerzita specialistou k pohledání.

Není jen zásluhou promyšlené metodiky přijímacího řízení, ale též vyhlášené plzeňské Fakulty titulodonorské, že na naší fakultě studují pouze nadšení zájemci o své obory. Díky tomu mohou katedry servírovat mimo pokrmů, často popisovaných slovy jako „úvod“ (duševní ekvivalent přesnídávky) či „zasvěcení“ (dušená mrkev), též takové, které bychom mohli označit jako „podrobnosti“ (svíčková), „absurdně specifické“ (švestkový kuba) či snad i „temná tajemství“ (jednohubky s česnekovou pomazánkou).

K dokončení studia potřebujeme zkonzumovat a strávit nepříliš velké množství kreditů, pročež mnozí zvládají i brigádničit (ovesná kaše) či trávit noci po hospodách a barech (protřepat, nemíchat). Avšak, a zde přichází moudro otce Fourata, vedle ovesné kaše je dobré vyzkoušet třeba i takové sushi. Mnozí nedohlédnou za čerstvě omítnuté zdi svých kateder a neobjeví kouzlo exotických pokrmů, které jsou samy o sobě obohacující a navíc často pomohou v docenění těch domácích.

A nejde jen o předžvýkané kurzy jako Sociologie pro nesociology (sunar), Politologie pro nepolitology (penicilin v sirupu) či Psychologie v běžném životě (gumoví medvídci). Naše fakulta má zásadní výhodu, že obory jsou zde tak propletené, až často vybudí hněv prodejců v knihkupectví: „A tohle mám jako strčit kam?!?“ Student, odvážně se pouštějící tam, kam se kolegové dosud nevydali, tak může narazit nejen na šokující a vnitřnosti trhající kuře vindaloo (výhodou je možnost kurz zrušit i po začátku výuky), ale i kulturně bližší řízek s broskví, polévku minestrone či krevetový krém.

Přijdou zjištění, že sociologie není jen statistika (pouštějí se tam i videa z Youtube!), politologie nemusí být jen suchý popis (někteří tam dokonce využívají matematický nástroj odmocnina), psychologové nejsou šílení (je to jen záležitost percepce), environmentalisté nejsou zaslepení (blok expertů je toho důkazem) a podobně. Občas člověk narazí na zapáchající chlebíček či vynakládá velké úsilí, aby dostal divnou paštiku z misky, ale stojí to za to.

Dobrou chuť!

Tip: Pro navštěvování přednášek není třeba být zapsán. Fakt.

blog comments powered by Disqus