Kolik jich je? | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Kolik jich je?

Do rubriky Téma čísla napsala Nikola Krejčířová (Středa,  7. květen 2008)

Jak jsme na tom s počty titulovaných odborníků a kolik studentů musí tito vyučující zvládat? Kolik jich chodí v budovách naší největší „rivalky“ Fakulty sociálních věd v Praze?

Na konci roku 2006 bylo na naší škole celkem 3504 studentů bakalářského i magisterského studia (v prezenční i kombinované formě). O toto množství se muselo postarat celkem 10 profesorů, 10 docentů, 35 odborných asistentů s titulem PhD., 25 asistentů bez PhD. a 7 lektorů. Zapomenout nesmíme ani na doktorandy, kteří patří mezi studenty a někdy i mezi učitele – těch u nás bylo podle výroční zprávy 267 kousků.

Pro srovnání: na Fakultě sociálních věd studovalo 2630 bakalářských a magisterských duší, doktorandských měli 403. Tamější studenti zřejmě více zlobili, protože na ně muselo být 19 profesorů, 30 docentů, 97 odborných asistentů, 25 asistentů a 2 výzkumní pracovníci, kteří také učili. Správně, nezdá se vám to. Naše fakulta měla více studentů a méně učitelů než FSV UK. Nevyplatilo by se nám také více zlobit?

Novější data bohužel nemůžeme porovnat, protože pražská fakulta je zatím nemá oficiálně zveřejněná. Jedno však víme – na FSS se stav napřesrok příliš nezměnil. U nás sice přibyli 3 docenti a dokonce 11 odborných asistentů s PhD., počet vyučujících tak stoupl na rovných 100 (externisté stav dále zvyšují), ale rozmnožili se i studující – ke konci minulého roku nás tu bylo už 3833.

blog comments powered by Disqus