proFIdivadlo aneb divadlo na FI | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

proFIdivadlo aneb divadlo na FI

Do rubriky Tribuna napsal Pavel Havelka (Pondělí, 14. květen 2012)

Fakultní divadlo vzniklo v roce 1998 jako univerzitní předmět Divadelní hra na Fakultě informatiky MU. Teatrální umění na půdě výpočetního ústavu může znít trochu jako žert, ale má své opodstatnění. Velký význam a přínos studentského divadla (obzvláště na výše zmiňované fakultě) hájí docent Josef Prokeš, vyučující a duchovní otec proFIdivadla. Z původně volitelného předmětu, který měl zpestřovat studium informatikům, aby z nich nevyrostly osobnostně pokřivené počítačové kreatury, se za bezmála patnáct let vyvinul osobitý amatérský soubor, který si odchoval vlastní štáb napříč jednotlivými fakultami celé univerzity, především Filozofické fakulty a Fakulty sociálních studií.

Současné ochotníky teď již povinně volitelné Divadelní hry nyní režírují bývalí studenti a herci fakulty Lukáš Junga, Zdeněk Filipec a asistentem režie je Jaroslav Poliak. Za další absolventy předmětu a takřka stálé členy ansámblu zaslouží jmenovat hudební supervizor Pavel Hamřík, vedoucí osvětlovač Pavel Sýkora, vedoucí výpravy Tereza Fousková, grafik Tomáš Staudek, vedoucí inspice Jana Skoumalová s Ivanem Davidem a herci Barbora Beňušová s Lukášem Kopáčem. Z uvedeného výčtu funkcí a pozic je patrné, že za výsledným představením stojí řada dalších lidí, které ovšem není na jevišti vidět, a že soubor daleko přesahuje možnosti a úroveň běžného studentského divadla.

Pojďme proto nahlédnout pod pokličku tvorby a činnosti proFIdivadla a podívejme se, jak se vlastní představení „vaří“. Soubor aktivně působí pouze v jarním semestru, nicméně během podzimu a zkouškového období musí být zajištěna dramaturgie, tedy výběr repertoáru (v minulosti se jednalo jak o literární dramata, tak o hry autorské nebo dokonce o adaptaci filmového scénáře). Dramatický text musí následně projít případnými úpravami pro jevištní zpracování v prostorách učebny D1 na Fakultě informatiky, kde se každoročně odehrávají premiéry. Hotový scénář poté putuje k režisérům, v jejichž hlavách se rodí koncept a vize výsledného představení. V tomto momentu vstupují na scénu studenti – budoucí herci a členové štábu. Po řádném konkurzu začínají vlastní herecké zkoušky, tvorba hudebních předělů a zvuků, kostýmů, rekvizit, stavba světelné scény a případných kulis.

Jak dopadne výsledek příprav letošní inscenace Rychlé šípy na kolenou aneb Dlouhé Bidlo vítězí, můžete posoudit sami návštěvou premiéry nebo následné reprízy a derniéry. Pro termíny představení a další informace navštivte facebookové a webové stránky souboru: http://www.facebook.com/proFIdivadlo, http://www.fi.muni.cz/divadlo/.

Ostatní články, které chyběly v tištěném čísle:

Nejpunkovější konference roku

It’s hard to find the moral high ground when you’re standing in the mud

Za jakou cenu

Studente, zaplať. Data odblokujeme za pět set eur

Fotogalerie

blog comments powered by Disqus