Halas - Časopis studentů Fakulty sociálních studií Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 26. ročník

Strana 79

Praktickým magisterským diplomkám na žurnalistice odzvonilo

Diplomová práce je pro jedny strašákem číhajícím na konci studia, pro druhé vstupenkou na vysněné pracovní místo. V každém případě se tento pojem vine celým posledním semestrem studia jako dlouhá červená nit. Závěrečné práce studentů teoretických oborů, jakými je například sociologie nebo politologie, vždy podléhaly přísným pravidlům metodologických příruček. Studenti mediálních studií a žurnalistiky ale měli možnost završit své působení na fakultě i takzvanou praktickou či produktovou prací a nabyté znalosti uplatnit při zpracovávání publicistické reportáže nebo souboru novinových komentářů. To už ale od jarního semestru na magisterském stupni neplatí. — Tereza Cajthamlová

Scio: Nutné zlo, nebo propracovaný systém?

Někteří je kritizují, další je považují za jedinou schůdnou cestu, jak ve velkém množství uchazečů vybrat kvalitní studenty. Můžeme plakat, můžeme se smát, ale jedno je jisté – pokud chce kdokoli studovat (nejen) na naší fakultě, Národní srovnávací zkoušky ho neminou. Přečtěte si, jak to vidí společnost, která za „tím vším“ vlastně stojí. Na naše otázky k tématu scio testů nám odpověděl Bohumil Kartous, mluvčí společnosti Scio. — Nikola Krejčířová

Jsou výjimky výjimečné?

Student naší fakulty se může do svých vytoužených předmětů dostat nejen díky rychlému kliknutí při registraci, ale i díky včasné a smysluplné žádosti o výjimku se zapsáním předmětu. Někdy vyučující žádost zamítnou. Jindy není překážkou ani první semestr studia, nesplněná prerekvizita nebo poslední místo mezi zaregistrovanými uchazeči. — Kristýna Hašková

Slovníček

Celým číslem se hemží několik tajuplných zkratek. Všude jsou sice vysvětlené, ale pro jistotu je hromadíme na jedno místo, zvláště TSP a OSP se rády pletou… — Alexandr Průša

Ani učitelé se v pohledu na Scio testy neshodují

Mnoho vysokých škol využívá u přijímacího řízení nabídku společnosti Scio – testy obecných studijních předpokladů (OSP). Na naši fakultu se už studenti jinak než přes OSP nedostanou. Avšak ne všichni vyučující hodnotí tyto testy pozitivně. — Tereza Bartošíková

Jak je to jinde?

Stejně, jako neexistuje jediný způsob, jak objevit kouzlo sociálních věd, tak neexistuje jen jedna cesta, jak roztřídit uchazeče na ty, kteří dostanou šanci tomuto kouzlu propadnout, a na ty, kterým zůstane skryto. — Klára Slivoňová

Pojďte k nám studovat! Ale jak?

Naše fakulta přijímá studenty na základě testů Národních srovnávacích zkoušek (NSZ), které zabezpečuje společnost Scio. O přínosnosti používání takové formy přijímacích zkoušek vedou již několik let diskuze nejen studenti, ale také akademičtí pracovníci. — Kristýna Hašková

Milé čtenářstvo, — Alexandr Průša

šéfredaktor: Klára Slivoňová zástupkyně šéfredaktora: Nikola Krejčířová editoři: Alexandr Průša, Hana Trčková fotoeditor: Jan Martinek — Alexandr Průša

V této rubrice nyní došlo ke střetu dvou plynutí času. Zatímco Halas dlouho čekal, než vás potěšil svým prvním číslem, a potom překvapil dalšími dvěma v rychlém sledu, senát se rozvážně scházel měsíc co měsíc, delší pauzu si nechal pouze před prosincovým zasedáním. Ve výsledku je z toho díra – mezi dvěma vydáními Halasu se senát nesešel a já tak nemám o čem psát. Anebo naopak, mohu psát, o čem chci. — Alexandr Průša

Sladké mámení

Blížící se zkouškové období nám mnohým na klidu nepřidá, nervy začínají pracovat a stres bude brzy na denním pořádku. Proto jsme pro vás připravili v naší předvánoční příloze přehled brněnských cukráren, kam si můžete zaskočit svůj nervový systém nejen o zkouškovém poléčit nějakou tou laskominou. Vybrali jsme pro vás především ty cukrárny, které jsou fakultě nejblíže, abyste si mohli odskočit na větrník třeba hned po zkoušce. U každé cukrárny najdete přesnou adresu s popisem, jak se k ní dostanete, nechybí kritické zhodnocení prostředí, nabídky či obsluhy. Jak uvidíte, i při návštěvě takového podniku je ale třeba pečlivě vybírat. Ne všechny se totiž přizpůsobily nezadržitelnému běhu času. Snad vám náš přehled při výběru pomůže. Tak sladké čtení! (ht) — Hana Trčková

Cukrárna Aida La dolce Vita

Kozí 9 — Hana Trčková

Cukrárna a kavárna Klokánek

Merhautova 84 — Kristýna Hašková

Zemanova cukrárna

Josefská 4 — Vendula Karásková

Budíkova cukrárna

Gorkého 39 — Dominika Dufková

« Předchozí 1 23 44 66 76 77 78 79 80 81 82 87 Další »