Publicistika | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Publicistika — Strana 13

Po uverejnení článku Festival o domorodcoch ukázal, že o Rómoch toho stále veľa nevieme sa spustila lavína negatívnych komentárov. Každému človeku, ktorý vie aspoň minimum o tejto problematike je jasné, že začínať debatu na podobnú tému je zradné. Minimálne sa dá očakávať diskusia trvajúca dlhé hodiny.

Celý článek | Komentáře


Česká společnost v poslední době vcelku toleruje, když novináři lžou o tom, že nově vznikající romskou politickou stranu okradl její pokladník, Romové znásilnili mladou dívku nebo trojice snědých mužů brutálně zmlátila patnáctiletého kluka. A okamžitě je médiím odpuštěno, když se zjistí, že pokladník ani zmínění agresoři se nikdy nenarodili a tudíž ani nemohli vykonat to, co je jim přisuzováno. Je obvyklé označovat příslušníky jedné národnostní minority jako „nepřizpůsobivé“ nebo „neplatiče“. Málokoho také překvapí nebo pohorší, pokud je v článcích uváděna etnická příslušnost pachatelů. Samozřejmě pouze v případě, že nejde o Čechy.

Celý článek | Komentáře


Dětský koutek naší fakulty letos opět uspořádal již tradiční Mikulášské odpoledne. Děti rodičů z řad studentů či zaměstnanců fakulty a jejich přátel se sešly první prosincovou středu odpoledne v atriu a svátek oslavily pohybovými hrami, rukodělnou tvorbou a mlsáním. O děti se kromě hodných a zkušených tet a strýců z dětského koutku postaral i Mikuláš s andělem a čertem.

Celý článek | Komentáře


Je to už poněkud klišé v halasáckých reportážích, ale klub Mersey ve středu 4. prosince praskal ve švech. Není divu, vstupenky na politologické pasování byly vyprodané už týden předem. Zkušení magisterští mazáci a vzorek pánů pedagogů se zde sešli, aby uvedli prváky z naší fakulty do stavu politologického.

Celý článek | Komentáře


Kráčam k Metru s poslednou stovkou vo vrecku a teším sa, ako zohrejem svoje staré kosti študentky posledného ročníka pri príjemnej muzike. Súťaž kapiel je jednou z akcií, ktoré teraz na konci novembra organizuje Masarykova studentská unie (MUNIE), a ja očakávam tvrdé kríženie gitár štyroch súťažiacich skupín a hádzanie „brnkátok“ do davu.

Celý článek | Komentáře



Přednáška věnovaná problematice lidských práv se konala v pondělí 3. prosince na naší fakultě. Hostem byla soudkyně Nejvyššího správního soudu, členka Benátské komise a Výboru pro výběr soudců Soudu pro veřejnou službu EU Kateřina Šimáčková.

Celý článek | Komentáře


Scénickému tancu a každodenným príbehom patril utorňajší večer na našej fakulte. Tanečné a pohybové divadlo Nosnost odohralo predstavenie MáMě, venované vzťahom medzi matkami a dcérami, medzi sestrami navzájom, medzi ženami jednej rodiny.

Celý článek | Komentáře


Okny proniká podzimní slunce a zatímco aula šumí, za katedru nenápadně přichází muž v brýlích a zelené kostkované košili. Hovoří s techniky a připravuje svou prezentaci. Za blýskání fotoaparátů se přátelsky vítá a rozmlouvá s Jaromírem Volkem. Václav Moravec, známý moderátor a redaktor, zavítal na naši fakultu, aby se studenty pohovořil nejen o proměnách novinářské etiky v Česku.

Celý článek | Komentáře


V lednu jedu na Erasmus do nizozemského Tilburgu, takže jsem v posledních týdnech pravidelným návštěvníkem internetových stránek tamní univerzity. Protože jsem svého času podobně často sledovala i web naší školy, mohu teď porovnávat.

Celý článek | Komentáře


Ako prvá ma zaujíma vôňa. Netypická, iná – taká, ktorú v našich končinách nezvyknem cítiť. Po chvíľke pátrania sa mi naskytne pohľad na hŕstku ľudí a zopár stánkov s netradičným občerstvením v átriu našej fakulty. Festival venujúci sa tematike domorodých ľudí navštevujem po prvýkrát.

Celý článek | Komentáře


V tomto čísle se zabýváme vztahy Čechů a Slováků na naší fakultě. Slováci ovšem nejsou jen mezi studenty, najdeme je také mezi vyučujícími. A s kým jiným si popovídat o československých vztazích než s Michalem Vašečkou, rodákem z Bratislavy, který přednáší studentům sociologie mimo jiné i o národních identitách. A rozhovor je opravdu československý, posuďte sami.

Celý článek | Komentáře


„Představte si, že vám někdo krásný a okouzlující řekne, že jste výjimečný. Ví přesně, co máte rádi, čte vaše nejtajnější myšlenky a vám připadá, že jste si našel spřízněnou duši. Než se nadějete, vytvoříte si hluboké pouto – s psychopatem.“ Těmito slovy začíná provokativní dokument Ryba smrdí od hlavy.

Celý článek | Komentáře


Před početné publikum nastupuje energická moderátorka Andrea Bukovská, studentka mediálních studií, žurnalistiky a mezinárodních vztahů. „Každý miluje Brno, vždyť je to město studentů. Není ale na škodu vycestovat do zahraničí, výborně se tam naučit jazyk, poznat místní a udělat si kontakty. To je pro budoucnost každého z nás velmi důležité,“ vystihuje ústřední myšlenku přednášky.

Celý článek | Komentáře


Pět hodin odpoledne, aula naší fakulty je plná. Prozíravější studenti si dokonce zarezervovali místa a nemusí stát. Všichni jsou zvědaví na Masarykovu debatu, která nese téma Nabídka na vysokých školách by měla odpovídat poptávce na trhu práce.

Celý článek | Komentáře


Jako jiný živočišný druh si musel připadat senegalský farmář Mamadou Cissoko, čestný prezident senegalského Výboru pro obnovu venkova a spolupráci, držitel ceny René Dumonta za rozvoj venkova a zemědělství z roku 2001.

Celý článek | Komentáře


« Předchozí 1 8 10 11 12 13 14 15 16 21 28 Další »