Publicistika | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Publicistika — Strana 14

Občas bývá i čtvrthodinový předstih málo. Už v tu chvíli jsou poloschody-pololavičky v atriu naší fakulty zaplněny a nezbývá, než si batohem zabrat místo u zdi a vyrazit do zadní části atria pro židli. Ovšem i ty vyzbyly jen pro několik šťastných. Poslední příchozí už musí stát, aby dohlédli na pódium, kde se ve středu 24. října debatuje o dění v Sýrii.

Celý článek | Komentáře


Už naši předchůdci v redakci věděli, že Halas je prostě nejlepší.

Celý článek | Komentáře


Kdyby aula Právnické fakulty naší univerzity měla lustr, tak je i ten obsypán studenty a pod jejich tíhou padá k zemi. Kapacita této místnosti totiž trhala předposlední říjnovou středu rekordy. Místní studenti věděli, že jim stojí za to vytrpět více než hodinovou frontu a mít možnost osobně poznat jednu z nejvýznamnějších osobností české historie. Přijela totiž Madeleine Albrightová.

Celý článek | Komentáře


Skoro každý rok brečíme u piva po první redakční poradě nad tím, že většina studentů nemá o nic zájem. Nikde se neangažují, za nic nebojují. Jejich studentský život se omezuje jen na studium a objevování brněnských hospod. Letos byl ale začátek semestru mnohem veselejší. Naše řady posílila desítka nových redaktorů. A my jsme pro to nemuseli skoro ani hnout prstem. Přihrála nám je nově vzniklá studentská organizace Munie.

Celý článek | Komentáře


Sociální kapitál, krize společnosti, filosofové Adorno či Habermas, koncert kapely Stár Váls, upomínkové odznáčky. I takto by se dal ve zkratce charakterizovat tradiční večírek katedry sociologie Sockap, který se v úterý konal v legendárním brněnském klubu Kabinet múz.

Celý článek | Komentáře



Když se v polovině října objevila v České televizi zpráva, že se brněnský magistrát chystá zpoplatnit noční autobusy, ozvali se na Facebooku snad všichni. Že za pozvracené rozjezdy platit nechtějí, že je to šikana a špatný vtip. Zvlášť od chvíle, kdy bylo jasné, že za rozjezdy budou platit pouze studenti, důchodci nebo děti – majitelé zlevněných šalinkaret. Nevím, jak proti extra nočním tarifům protestovali senioři, ale studenti z naší fakulty křičeli hodně.

Celý článek | Komentáře


Halas se o naše studenty (a v roce 2002 i o studenty Filozofické fakulty) snaží postarat. K tomu patří i tradiční uvítací článek pro první ročníky.

Celý článek | Komentáře


Komenského náměstí je už ve čtyři hodiny odpoledne plné demonstrantů. Strůjci toho všeho, tedy patnáct studentů z různých brněnských univerzit, jsou připraveni. Čtvrteční protest proti zavedení zápisného na vysokých školách může začít.

Celý článek | Komentáře


Pre študentov našej univerzity pripravili členovia MUNIE druhú párty v priestoroh brnenskej Flédy. Večierok sa niesol v duchu bojov medzi gengami, ty totižto boli témou celého večera. Najlepšie gangy boli ocenené zaujímavými cenami a celý večer spríjemnili svojim vystupením tanečníci zo skupiny High Edition a DJ Selektor Matematika & DJ Poučka, DJ HEAVY HEV.

Celý článek | Komentáře


Stojím před naleštěným kvádrem, v ruce držím desetikorunu. Nejraději bych se otočila a vrátila na příjemnou a přeplněnou fakultu než zkoumat veřejný záchodek. Zázrak moderních technologií stojí na Joštově už rok, ale nikdy mě nenapadlo, že tu není jen ke zkrášlení ulice.

Celý článek | Komentáře


Zásadně jsme proti zavádění školného na státních vysokých školách za současného stavu. Zavedení tohoto poplatku by znamenalo výrazný zásah do již tak vypjatého vztahu mezi příjmovou a výdajovou složkou rozpočtu studentů a jejich rodin. Ještě zásadnější je ale fakt, že nevidíme žádné kladné dopady zavedení školného na stav a kvalitu výuky.

Celý článek | Komentáře


Vyrážím s předstihem o půl hodiny dřív. Vyrážím s davem. Najít volnou židli se v aule Právnické fakulty stává nadlidským výkonem. Jeden bere za vděk schodem, další nepohrdne opřením o ventilátor. Dost lidí má však smůlu, ale alespoň stojí u vchodových dveří.

Celý článek | Komentáře


Prváci jsou někdy na nové škole ztraceni. Neznají spolužáky a často ani město. Od toho tu jsou naštěstí starší studenti, kteří každoročně pořádají seznamovací integráky. Z jednoho takového vám naše redaktorka přináší reportáž. Protože byl opravdu PSYCHO.

Celý článek | Komentáře


Druhý politologický Barcamp obohatil své účastníky – kromě jiného – také přednáškou a zamyšlením Davida Kopeckého nad legitimitou fakultních senátů v naší republice. Není výjimkou, že v těchto kontrolních orgánech (jak je někteří familiárně označují) zasedají tací, jejichž voliči by se dali spočítat na prstech jedné ruky a dvou noh. Měli by členové akademické obce s tak slabými mandáty hrát roli v rozhodování o rozpočtu či volbě děkana (zmíním-li ty nejpopularizo­vanější ze všech činností senátů)? Volební účast zkrátka není vysoká. Čím to je?

Celý článek | Komentáře


Keď som pred polrokom svojim známym spomenul, že idem na Erasmus do Francúzska, všetci boli viac-menej nadšení. Keď som však dodal, že študovať budem v angličtine, skoro ma vysmiali. Je akosi všeobecne rozšírené, že Francúzi nie sú voči angličtine veľmi ústretoví. Dnes si už nemyslím, že je to pravda, avšak stále existuje o ich kultúre dostatok mýtov, ktoré sú pre cudzincov vďačnou témou na klebetenie.

Celý článek | Komentáře


« Předchozí 1 8 11 12 13 14 15 16 17 21 28 Další »