Publicistika | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Publicistika — Strana 4

Reportér a historik Wojciech Górecki navštívil ve středu Fakultu sociálních studií. Polský odborník na Kavkaz přednášel o současné geopolitické situaci v Gruzii, Arménii a Ázerbájdžánu. Zabýval se především vnitřními konflikty zemí, tamními volbami nebo jejich vztahem k Rusku.

Celý článek | Komentáře


Ešte donedávna riešil hlavne role nových a starých médií v každodennom živote a ich vplyv na publikum, polarizáciu a spoločnosť vôbec. Dnes však už takmer mesiac vedie Jakub Macek Katedru mediálnych štúdií a žurnalistiky. Priznáva, že je toho dosť a vedecká kariéra pôjde na chvíľu bokom, i keď bude čoskoro vyznamenaný titulom docent. Katedru chce stabilizovať a vychovávať na nej dobrých žurnalistov, ale aj vedcov.

Celý článek | Komentáře


I v současné Evropě se nacházejí regiony, které se musí vyrovnávat s dědictvím nedávno proběhlého válečného konfliktu, jako například bývalá Jugoslávie nebo separatistický stát Podněstří. Náhled do specifických vztahů postkonfliktního prostředí studentům umožňuje Josef Oriško prostřednictvím své organizace Východoevropské vzdělávací a kulturní centrum, která v listopadu pořádá terénní exkurzi po Balkánu.

Celý článek | Komentáře


„Člověk nebo socha?“ napadne teď při příchodu do brněnské galerie Industra nejednoho návštěvníka. Soubor uměleckých děl nazvaný Podmíněná vizualita tam až do konce října vystavuje studentka sociální antropologie, genderových studií a figurálního sochařství Eva Lukešová.

Celý článek | Komentáře


Nikola Šuhaj. Levná práce. Krym. Válka. To byly moje první asociace ke slovu Ukrajina. Našeho bývalého východního souseda jsem znal převážně z několika historických souvislostí, literárních děl a médií. Ukrajince z masa a kostí jsem potkal jako spolužáky ve škole, nebo dělníky na stavbách. S jakými problémy se ale Ukrajinci potýkají u nich doma a jak jim mohu pomoci? To jsem chtěl zjistit.

Celý článek | Komentáře



Organizátoři festivalu Gamer Pie chtějí bořit stereotypy a poukázat na potenciál herního média. „Unavují nás řeči typu ‚Aha tak ty děláš hry. No tak to jsi looser, který někoho střílí do hlavy‘,“ vysvětluje Kristýna Valíková, která se na organizaci festivalu podílela i minulý rok. Mottem letošního druhého ročníku herního festivalu „Všichni jsme hráči“ chtěli pořadatelé poukázat na různorodé profese a zájmy, které herní vývoj spojují.

Celý článek | Komentáře


Nový blokový čtyřkreditový předmět Sport psychology začne od 6. října na Fakultě sociálních studií učit sportovní psycholožka Kateřina Vejvodová. Díky studiu v USA má za sebou léta zkušeností s oborem v cizině, nyní pracuje se sportovci v Česku. Nesouhlasí však s tím, jak se u nás k této práci přistupuje a chtěla by, aby psychologové pracující se sportovci měli hlubší vzdělání.

Celý článek | Komentáře


Dům jako z počátku dvacátého století můžou zájemci navštívit v obci Krumvíř. Spolumajitelka Muzea vesnického života Věra Colledani v něm provedla už více než tisíc návštěvníků. Obdivovat přicházejí nejen starobylé exponáty, ale také hliněné omítky, které si jezdí natáčet i televize.

Celý článek | Komentáře


Rozložitý javor se větví nad mou hlavou. V ranním slunci působí na pozadí tmavomodrého nebe jako ohromná chobotnice v mořských hlubinách. Listy ještě nestačily vypučet, takže rozeznávám každý záhyb na jeho kůře. Na té kůře, kterou brzy poznám až příliš zblízka. Hodlám se vyšplhat po chapadlech tak vysoko, že se mi z toho dělá mdlo už na zemi. Na jeden den se stanu stromolezkyní.

Celý článek | Komentáře


Feminismus se v dnešní době může zdát jako přežitek, který v západním světě ztratil účel v okamžiku, kdy ženy získaly volební právo. S takovým názorem nesouhlasí Petra Havlíková, koordinátorka programu Ženská práva jsou lidská práva. Pod záštitou brněnské neziskové organizace NESEHNUTÍ vytváří kampaně bojující proti předsudkům a stereotypům o ženách a mužích.

Celý článek | Komentáře


Performance je druh umenia, v ktorom sa umelec snaží v určitom priestore predviesť niečo, čo sa tam nehodí, niečo náhodné. Jana Zimčíková je brnianska performerka a so svojou kolegyňou Martinou vnáša performance do barov a na rôzne podujatia mimo galérie. Cez vystúpenie s GengBeng si kompenzuje adrenalín, ktorý opustila, keď sa vzdala nelegálneho graffiti. V samostatnom performance sa však upokojuje a spája sa sama so sebou.

Celý článek | Komentáře


Pěší chůze je velice prospěšná jak pro tělo, tak pro duši. Své o tom ví i Ladislav Zibura, který ušel patnáct set kilometrů napříč Nepálem a Čínou. Mladý poutník, který o této cestě napsal knihu Pěšky mezi buddhisty a komunisty, se o své postřehy a zážitky z výpravy neváhal podělit na dvou po sobě jdoucích přednáškách, které se konaly 7. března v brněnském univerzitním kině Scala.

Celý článek | Komentáře


An American in Brno

Ostatní — Meredith Emshoff

Coming to live and study in Brno was a long planning process. It took me several months. When I finally arrived at the bus station after a long way from the United States, I felt like all the planning was finally coming together. So far living in Brno has been an amazing experience and I have learned so much about Czech culture.

Celý článek | Komentáře


Jak bychom asi vypadali, kdybychom prožili úplně jiný život? Většina z nás si to může jen představovat, ne však sochařka a studentka genderu Eva Lukešová. Na soše sebe samé vyzkoušela, jak se do tváří lidí podepisují jejich životní příběhy. Z jejího experimentu s vlastní identitou vznikl soubor pěti velkoformátových fotografií, které v pátek představila na vernisáži v Galerii Jiří Putna.

Celý článek | Komentáře


Jeden hotelový pokoj, jeden balíček karet a jeden velký podvod. Nadčasové téma gamblerství, chamtivosti a podlosti doplněné o tragikomickou dějovou linii představilo Studio Marta v novém nastudování Gogolových Hráčů.

Celý článek | Komentáře


« Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 15 21 28 Další »