Publicistika | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Publicistika — Strana 22

Vědci publikují v časopisech odborné články bez nároku na honorář. Pomáhají tak posouvat hranice poznání. Jejich materiály jsou navíc nezbytné pro studenty píšící seminární a závěrečné práce. Za přístup k textům v odborných časopisech přitom musí univerzity platit vydavatelům obrovské sumy peněz. Hnutí Open Access proto bojuje za zpřístupnění vědeckých článků zdarma na internetu a nepřirozené situaci se tak snaží zabránit. Jako první se k iniciativě v Česku připojila Masarykova univerzita.

Celý článek | Komentáře


Ve středu třináctého dubna se studenti na fakultních prknech mohli opět setkat se zajímavou divadelní podívanou. Tentokrát atrium obsadilo Malé divadlo kjógenu, soubor zabývající se ztvárněním tradičních japonských frašek. Uskupení, které funguje již deset let, je jediným divadlem kjógenu u nás. Zabývá se převodem kjógenů do češtiny a pro tento večer si připravilo, vedle krátké úvodní přednášky do historie a teorie kjógenu, dva výstupy – Papouškování a Připoutaný k tyči.

Celý článek | Komentáře


Není důležité, jestli věříte v Boha, Buddhu, Velkého Cvrčka nebo sami v sebe, zajisté zkrátka máte nějakou vlastní teorii, proč se svět točí tak, jak se točí. A od těch dob, co se točí, se některé příběhy opakují stále dokola. Poučíme se z nich někdy, my lidé? A vázy?

Celý článek | Komentáře


Současná vláda si vytkla jako jeden ze svých hlavních cílů boj s korupcí. Mottem pro tuto kampaň by se mohlo stát přísloví: Zloděj křičí, chyťte zloděje. Pod vládou se kymácí židle právě z důvodu korupčních skandálů, avšak některá protikorupční opatření nás budou, obávám se, chránit i nadále.

Celý článek | Komentáře


The knowledge of English created basics for me in learning German and even helped me to make sense of simple texts written in different languages I didn’t speak, such as French. But no language could help me in Czech!

Celý článek | Komentáře



Konec jara je obdobím zkoušek a zápočtů. Někteří z nás však prožívají tzv. státnice, což je něco jako vstupenka k zářné kariéře, vysokým platům a životnímu štěstí vůbec. Svou zkušenost se státnicemi má také docentka Hubáčková, byla k nim totiž oficiálně povolána.

Celý článek | Komentáře


Jednou z věcí, které se v Aténách nemůžu nabažit, jsou místní trhy. Prodává se zde všechno, od ovoce, přes zeleninu až po oblečení. Jedno menší tržiště se nachází blízko místa, kde momentálně žiju.

Celý článek | Komentáře


Po období stability a klidné práce se vše změnilo. Začalo to tím, že svůj mandát položil nedávný místopředseda senátu a dlouhodobý člen Studentské komory, Alexandr Průša. Důvodem pro jeho odchod byl nedostatek času, pasivní studentská komora a jedna jediná nominace na příštího děkana fakulty. Myslím, že zde můžu poděkovat za všechny členy akademické obce fakulty za jeho několikaletou dobrou práci v senátu.

Celý článek | Komentáře


Naposledy jsme se s našimi hlavami setkali na kolotočích. Tentokrát se spolu s nimi přeneseme do trochu jiné reality, o níž někteří ještě stále pochybují. Ale kdo ví, ten ví. Tak pozor na to.

Celý článek | Komentáře


Jednou za čas kulturní dění na fakultě musí jít stranou. A muselo i koncem března, když Brno navštívil Bobby McFerrin.

Celý článek | Komentáře


Diváci, kteří přihlíželi některému z jeho vystoupení, ví, že dokáže rozesmát. Zdaleka ne jenom snaha pobavit je ale důvodem, proč se úspěšný slammer Ondřej Macl věnuje poezii.

Celý článek | Komentáře


Slam je poměrně mladá disciplína datující se od poloviny osmdesátých let, kdy vznikla v Chicagu. Básníci neboli slammeři přednášejí nebo předčítají v časovém limitu tří minut básně vlastní tvorby, zpravidla dvě různé ve dvou kolech. Následně je hodnotí porota náhodně vybraná z publika. Stejně vypadal i večer ve středu třicátého března na naší fakultě. Sedmero studentských slammerů změřilo v atriu své síly ve třetím ročníku soutěže s názvem Slam poetry. Uskutečnila se za podpory studentského spolku Přesahy, který se na celém večeru organizátorsky podílel.

Celý článek | Komentáře


„Já nevím.“ „O to jsem se nějak nikdy nezajímal.“ „Děkan nejspíš řídí školu, teda fakultu.“ Asi takhle vypadaly nejčastější reakce, když jsem se studentů při sbírání informací do ankety ptala, kdo je děkan, jaké má pravomoce a co od nového vedení fakulty očekávají.

Celý článek | Komentáře


Tvrdá práce za nulovou mzdu, nepředstavitelné pracovní podmínky, naprostý nedostatek spánku nebo absence jakéhokoli zastání nejsou tím jediným, s čím se musí skřítek Lobby potýkat. Velký problém v jeho malé hlavičce představují také představy studentů o fungování fakulty.

Celý článek | Komentáře


Sedmdesátky

Komiks — Adam Karásek

Každý si občas rád zavzpomíná na staré dobré časy. Kdo by však myslel, že je to výsadou lidského pokolení, velice by se mýlil. Schválně, co byste řekli, že může být předmětem nostalgie pohovky Roberta?

Celý článek | Komentáře


« Předchozí 1 8 15 19 20 21 22 23 24 25 28 Další »